Op 20 januari 2025 heeft stichting OSO de slotbijeenkomst stadsgesprekken ouderen georganiseerd in samenwerking met de gemeente Rotterdam. In meer dan 20 stadsgesprekken met ouderen zijn de onderwerpen in dialoogvorm met ouderen besproken.
Thema’s
De basis voor de slotbijeenkomst stadsgesprekken werden gevormd door de thema’s:
- leeftijdsdiscriminatie
- ouder worden, blijf je meedoen?
- digitalisering en ouderen: Hoe dan?
Leeftijdsdiscriminatie ging vooral over de discriminatie op de arbeidsmarkt. Over de uitkomsten, mogelijke oplossingen en conclusies is een uitgebreid verslag geschreven.
Ouder worden, blijf je meedoen? was een heel breed thema waarin mensen heel veel verhalen kwijt konden. Het verslag van dit thema geeft een mooi beeld hiervan.
Digitaliseren en ouderen: Hoe dan? Veel ouderen willen wel mee blijven doen in de digitale wereld maar deze verandert zo snel dat het voor veel ouderen niet meer te doen is. De verhalen vindt u in het verslag.
Conclusie
Ouderen voelden zich gehoord door de gemeente en konden ook suggesties geven hoe het beter kan. Belangrijke resultaten uit de gesprekken zijn onder meer dat ouderen graag een persoonlijk contact willen met gemeente, banken en de zorg en niet eindeloos in de wachtrij willen hangen met een irritant deuntje. Juist in het persoonlijk contact kan je duidelijk maken wat je wilt. Wij hebben aangeven dat ouderen ook (onder)deel van de oplossing zijn. Het idee is om in 2025 ook samen met beleidsmakers en uitvoerders in dialoog te gaan. Het thema samen-leven is een mooi onderwerp hiervoor.
Wethouder Achbar gaf aan dat hij de stadsgesprekken in 2025 wil voortzetten en omarmde het idee van een bredere dialoog. Wordt dus vervolgd…. .